Novi Beograd

fiogf49gjkf0d

Gradska opština Novi Beograd
Bulevar Mihaila Pupina 167,
centrala: 311-60-00
www.novibeograd.rsGradska opština Novi Beograd na kojoj živi oko 236.000 stanovnika prostire se na površini od 4.096 hektara, na ušću Save, najveće reke Balkanskog poluostrva, u Dunav, najveću evropsku reku, na nadmorskoj visini između 72 i 110 metara.

Još 1923. bio je izgrađen prvi urbanistički plan koji je planirao da se Beograd proširi i pređe na levu obalu Save. Uslovi nisu dozvoljavali da se ta ideja ostvari. Tri godine posle Drugog svetskog rata, aprila 1948. godine, postavljen je kamen temeljac Novog Beograda i u proleće 1948. na levoj obali Save je počelo da se gradi naselje okruženo sa svih strana peskom i močvarnim tlom. Objekti su nicali jedni za drugim, a četiri godine kasnije (1952) osnovana je opština Novi Beograd.

Pretvoren u najveće gradilište u zemlji, ovaj deo Beograda je neočekivano brzo postao "grad u gradu". Mada je dugo smatran najvećom spavaonicom u Srbiji, po urbanističkoj postavci koja je zasnovana na međunarodnim idejama, arhitekturi internacionalnog duha, Novi Beograd je jedinstveni grad "svetla, sunca i budućnosti". On je odraz cele jedne epohe, njene estetike i etike, i na najbolji način ilustruje kvalitete i mane arhitekture toga vremena. Danas je Novi Beograd metropolis koji i dalje raste.


Ukoliko želite da gradite na teritoriji Opštine Novi Beograd i potrebne su Vam informacije možete se obratiti nadležnim institucijama ili angažovati stručnjake Urbanističkog zavoda Beograda da umesto Vas istražuju i planiraju, izrađuju urbanističko-tehničke dokumente, planske dokumente, informacije, studije, analize, istraživanja, prostorno-programske provere, konkurse.


Aplikacijom BeoINFO moguća je pretraga i pregled celokupne teritorije grada Beograda po kriterijumu ulice i kućnog broja sa granicama važećih urbanističkih planova.