Промоција

БИНА 2009

IV београдска интернационална недеља архитектуре - БИНА 2009
одржава се од 26. јуна до 4. јула 2009. године.Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда организују ову манифестацију тематски насловљену кратким префиксом РЕ... посвећену акутном питању односа према постојећем архитектонско-урбанистичком окружењу и могућностима његове сталне РЕпродукције, РЕконструкције, РЕвитализације, РЕгенерације, РЕафирмације, РЕинтеграције, ... у живе токове времена.

Као и до сада, БИНА ће представити бројне домаће и стране архитекте и стручњаке из области урбанизма кроз изложбе, предавања, радионице, представљање књига и часописа из области архитектуре и урбанизма.

Детаљније на www.nedeljaarhitekture.org

Недеља архитектуре у Урбанистичком заводу Београда

- Изложба пројектантске радионице студената Архитектонског факултета у Београду "РЕ...Београд стари и нови"
ментори радионице су:
доц. др Мирјана Ротер-Благојевић,
др Тања Conley и
мр Марта Вукотић Лазар

- Округли сто "Шта са Новим Београдом"
модератор мр Жаклина Глигоријевић, дипл.инж.арх.


ПРОМОЦИЈА


"ПРОМОЦИЈА ОДРЖИВОГ УРБАНОГ СТИЛА ЖИВОТА"
Пројекат "Промоција одрживог урбаног стила живота", у оквиру програма Сектор који подржава националне пројекте из области заштите животне средине, у организацији Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (РЕЦ), уз подршку Шведске агенције за медјународну сардању (СИДА)

Округли сто
"Одржив транспорт - алтернативни начини кретања и енергетска ефикасност - за другачији урбани стил живота"
одржан је 29. фебруара у Урбанистичком заводу Београда, сала у приземљу, Палмотићева 30

Организатори Друштво урбаниста Београда (ДУБ) и Удружење урбаниста Србије (УУС) уз подршку Урбанистичког завода Београда

Програм


Симпозијум
Друштво урбаниста Београда и Урбанистички завод Београда организују:

Симпозијум: Нова урбаност - интеграција дезинтеграција града?

Тема:

Нова урбаност са поднасловом (подтемом) интеграција дезинтеграција града као наставак теме претходног симпозијума (Нова урбаност Глобализација Транзиција, 2007) који се бавио истом темом али је фокус био на процесу глобализације, као општем тренду и транзиције као спечифичних околности у којима делује наша урбанистичка пракса.ВИШЕ О СИМПОЗИЈУМУ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ


Дизајн Европског јавног простора

European Prize for Urban Public Space 2008

У Барселони смо 13. јуна присуствовали додели награда за најбољи дизајн Европског јавног простора за 2008. Годину. Церемонија је одржана у простору Центра за савремену културу Барцелоне, CCCB-у,оснивача и једног од организатора ове бијеналне европске награде. У организацији конкурса учествују четири учествује још пет организација и то The Architecture Foundation, из Лондона, Architekturzentrum Wien, Беч, Cite se l’Architecture et du Patrimoine, Париз, Nederlands Architectuurinstituut, Ротердам i Museum of Finnish Architecture, Хелсинки.


Победнички пројекат за ову годину је Barking Town Square у Лондону а три једнаковредне награде поделили су centrum.odorf у Инсбруку, Аустрија, Other People`s Photographs у Фолкстоуну, Енглеска и Torre del Homenaje, Huéscar, Granada.

Разговору су присуствовали представници организатора , награђени аутори уважени жири а после доделе награда професор Питер Хол, научник и теоретичар који се деценијама бави градовима, одржао је предавање "Europe`s "Urban Civilization in a Virtual World" приказавши најновије податке и теорије успешности светских и европских градова. Критеријум за вредновање градова била је њихова економска снага, атрактивност за концентрацију креативног сектора, значај транспортних центара, најзначајнијих аеродрома и станица брзе железнице (High Speed Train hubs).

Изложба радова који су вредновани за ужи избор и награђених радова биће приказана 04 - 28. септембра у Музеју примењене уметности у у Београду. Организатори изложбе су Урбанистички завод Београда и Центар за савремену културу Барцелоне, CCCB.

Више о награди за јавни простор и о награђеним радовима за ову годину ...

Пројекат Чапља

Презентација заједничког пројекта Фиренца – Београд
„Парк реке Дунав на новој Ади у Београду (Пројект Чапља)“
у Фиренци 12. јуна 2008. године

У оквиру вишегодишње сарадње урбанистичких институција из Фиренце и Урбанистичког завода Београда, у Фиренци је 12. јуна 2008. године одржана радна презентација досадашњих резултата концептуалног пројекта за очување природних и развој рекреативних функција на новој ади на левој обали Дунава, наспрам Ушћа.Радионица УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА и
Група стручњака из фирме MOVARES – UTRECHT – ХОЛАНДИЈА организују
РАДИОНИЦУ
Четвртак, 25.септембар 2008, Велика сала
На програму је :
  • Презентација Урбанистичког завода и
  • Презентација фирме Моварес
  • Обилазак Новог Београда