Yo.V.A.


Изложба „Yo.V.A.3 – Young Viennese Architects“ – „Млади бечки архитекти 3”

Инжењерска комора Србије и Град Беч уз подршку Урбанистичког завода Београда, ЈУП представили су изложбу „Young Viennese Architects 3 – Млади бечки архитекти 3“, чиме је настављена традиционално добра сарадња и успостављени свежи стручни контакти. ComPRess Београд, представништво града Беча у Београду, обезбедио је подршку београдској премијери изложбе и сарадњу са Градом Бечом и младим бечким архитектима.

Изложба популарно названа Yo.V.A.3 презентује пројекте 12 архитектонских бироа из Беча – Fattinger Orso Rieper, Flatz architects, Gabu Heindl, Grundstein, Kaufmann Wanas, Kirsch ZT GmbH, Kronaus Kinzelbach, Shibukawa Eder, SOMA, Span, Sputnic и Studiogruber.

Поставка изложбе Yo.V.A.3 могла је да се погледа од 23. октобра до 6. новембра у „Миксер хаусу“, у срцу Савамале, београдском кварту који пролази кроз ужурбани процес урбане трансформације ка прогресивном културном дистрикту региона.

У циљу подршке младим бечким архитектима Град Беч је 2005. године покренуо пројекат „Yo.V.A. - Young Viennese Architects“. Изложба је замишљена као платформа на којој ће млади архитекти исказивати своје иновативне пројекте, идеје и концепте. После првог издања изложбе која је представљена у Аустрији и Немачкој уследило је и друго издање Yo.V.A.2 чија је презентација била фокусирана на градове централне Европе, а приказана је и у београдском Дому омладине 2009. године у оквиру Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА). У пролеће 2010. године на јавном конкурсу пружена је шанса младим архитектама да конкуришу за изложбени пројекат Yo.V.A.3. Комисија на челу са професором Волфом Приксом (Wolf D. Prix) изабрала је 12 од 39 кандидованих архитектонских бироа младих архитеката. Критеријум за избор је, између осталог, био иновативни карактер као и самосталност представљених пројеката.

Иако избор пројеката Yo.V.A.3 може да представља само тренутни и непотпуни одабир динамичне и виталне младе архитектонске сцене Беча, изложба даје увид у различите начине рада као и области интересовања. Презентовани пројекти сежу од футуристичког сајамског павиљона за светску изложбу преко уређења фасада па све до иновативног концепта обданишта, од акција са културним и социјалним аспектима преко поновне употребе објеката па до савремене архитектуре у отвореном простору.

Aтрактивну и продукцијски изузетну изложбу су пред бројном заинтересованом публиком 23. октобра свечано отворили архитекта Марија Лалошевић – организатор изложбе у Београду, Михаел Дим (Michael Dim) – високи представник управе Града Беча, др Небојша Стефановић – Директор Урбанистичког завода Београда и проф. др Милан Глишић – председник Матичне секције пројектаната Инжењерске коморе Србије.

Представник града Беча Михаел Дим нагласио је да је овај догађај одлична прилика да српске архитекте виде стране пројекте који ће усмерити ка узајамној сарадњи и да смисао изложбе није у брзим решењима, већ у покретању процеса реализације модерних архитектонских решења. „Радујемо се што је Београд поново изразио интересовање за изложбу Yo.V.A. и потврдио своју опредељеност ка иновативним архитектонским решењима која одговарају потребама окружења и тржишта.”

У обраћању публици директор Урбанистичког завода Београда др Небојша Стефановић пожелео је да оваквих пројеката буде још више и „да убудуће и архитекте из Србије добију могућност да своје пројекте представе у Бечу”. Истовремено је напоменуо да Урбанистички завод Београда припрема планске документе, и на тај начин плете мрежу могућности и ограничења за каснију реализацију сличних пројеката у Београду.

Професор Милан Глишић дао је сажет приказ пројеката и бироа Yo.V.A.3. Прогласивши изложбу отвореном истакао је: „Млади људи преносе нам поруке да архитектура није само функција, облик и естетика. Она је укупно стремљење људског духа ка стварању окружења које је човекомерно и социомерно, а крајњи резултат мора да буде хумано друштво. Хвала нашим младим колегама на порукама које нам шаљу.“

Током трајања изложбе београдска публика имала је прилику да чује два занимљива предавања гостујућих архитеката из Беча. Испред бироа Fattinger Orso Rieper предавање је одржао Петер Фатингер (Peter Fattinger) на тему привремених интервенција у јавном простору, док је Михаел Вилдман (Michael Wildmann) из архитектонског бироа Grundstein говорио о контекстуалном и трансдисциплинарном у архитектури.Фотографије са отварања изложбе


Фотографије са предавања


Покровитељи

ИНЖЕЊЕРСКА КОМОРА СРБИЈЕ
Београд, Булевар војводе Мишића 37/II
www.ingkomora.rs


Град Беч
www.wien.gv.at

Подршка

“УРБАНИСТИЧКИ ЗАВОД БЕОГРАДА”, ЈУП
Београд, Палмотићева 30
www.urbel.com