Događaj, Nagrada, Priznanja

31. Međunarodni salon urbanizma 2022. godine u Čačku

Na svetski dan urbanizma 8. novembra 2022, u Čačku je uz bogat program, svečano otvoren  Međunarodni salon urbanizma, 31. po redu.

Međunarodni prefiks Salona urbanizma podržale su naše kolege iz Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Republike Severne Makedonije, Kipra, Grčke, Italije, Španije, Rumunije. Prezentovan je deo godišnje produkcije urbanističkih radova koji govori o trenutku u kojem se planiranje danas nalazi, a brojnost i kvalitet prispelih i izloženih radova  (preko 150), ukazuju na entuzijazam i predanost radu svih nas koji se bavimo urbanizmom i prostornim planiranjem.

Prema rečima, domaćina gradonačelnika grada Čačka, Miluna Todorovića, prisutna je visoka svest o poslovima urbanističkog i prostornog planiranja kao stručne delatnosti od najšireg javnog i društvenog interesa, sa posebnim osvrtom na to da se planiranjem usaglašavaju različiti ciljevi, aktiviraju potencijali i stvaraju mogućnosti za različite oblike investiranja u prostoru.
Velika nagrada 31. Međunarodnog salona urbanizma 2022., ove godine ustanovljena pod nazivom „Vladimir Macura“, dodeljena je u kategoriji Konkursi,  za Urbanističko – arhitektonski konkurs za urbanu obnovu i rehabilitaciju prostorno kulturno istorijske celine „Vojno tehnički zavod u Kragujevcu“.

Na ovom Salonu urbanizma, Urbanistički zavod Beograda u kategoriji Planova detaljne regulacije je dobitnik Druge Nagrade za PDR za deo područja zapadno od ulice Tošin Bunar (od bulevara Arsenija Čarnojevića do Ulice Prilaz) do Ulice Marije Bursać, Gradske opštine Zemun i Novi Beograd. Autori PDR su Radmila Grubišić, dipl. inž. arh. i Marina Božić, dipl. inž. arh.

Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za I fazu linije metro sistema, dobitnik je Priznanja. Autori PGR šinskih sistema su  Predrag Krstić, dipl.inž. sa., Maja Potkonjak, dipl. inž. arh, Aleksandar Ilić, dipl. inž. građ, i Marija Kosović, mast. inž. arh.

Ponosni smo na još jedno Priznanje 31. Međunarodnog salona urbanizma, za publikaciju „Zelena infrastruktura u kompakt gradu – Ekološki indeks kao instrument otpornosti na klimatske promene“, Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, gde je  Urbanistički zavod Beograda pružio podršku Udruženju i tokom izrade Projekta ostvario uspešnu saradnju sa radnim timom.

Top