Vest

Nagrada Ranko Radović 2022

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS kao osnivač, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači ustanovili su od 2006. godine Međunarodnu Nagradu Ranko Radović. 

Od 2008. godine u status suosnivača nagrade ušli su Urbanistički zavod Beograda i WIENERBERGER d.o.o. Kanjiža, od 2009. godine status suosnivača nagrade dobila je Inženjerska komora Srbije a od 2014. godine status suosnivača nagrade dobila je Radio televizija Srbije. Pokrovitelj Nagrade je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Nagrada koja nosi ime arhitekte Ranka Radovića ustanovljena je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo i samim tim ustanovljava kriterijume za njeno vrednovanje u Srbiji i na međunarodnom nivou. Pravo učešća na konkursu imaju pojedinci, ustanove, udruženja, strukovnih organizacija, kao i sva zainteresovana lica koja su ostvarila rezultate u jednoj od tri kategorije, sa teritorije Srbije, kao i iz drugih zemalja. 

Na dan dodele Nagrade u Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca biće otvorena izložba na kojoj će biti prezentovani svi učesnici konkursa Nagrade Ranko Radović u 2022. godini. Izložba će trajati do 28. decembra 2022. godine. 

Nagrađeni

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji 1 (kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu) jednoglasno je doneo Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli: dr Mariji Milinković, d.i.a. za monografiju Nikola Dobrović – The Shifting Modes of Critical Practice in Architecture, izdavači:  The Architecture Observer,  (Montreal/Amsterdam), Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, 2022.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 2 (realizovano arhitektonsko delo) većinom glasova je doneo Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: Ani Mihailović, d.i.a. i Marjani Ljevaja, d.i.a., za Poslovno-stambeni objekat, Hilandarska 14, Beograd, Srbija, 2022.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 (televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije), jednoglasno, je doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe multimedijalne prezentacije dodeli: dr Aleksandri Pešterac, d.i.a., mr Lar Badurina, multimedijalalna umetnica, vajarka i mr Filipu Jovanovskom, d.i.a., vizuelni umetnik za projekat Štampanje zajedničkih prostora, programska linija Collab Commons, Bijenale scenskog dizajna, Novi Sad, 2022.

Više na sajtu.

Top